A filmes világban az Oscar-díjnak különleges és meghatározó jelentősége van. Egy alkotás értékét a kritikusok és a nézők is másképp ítélik meg, miután a film megkapja ezt a rangos elismerést.

A következő írásban az elmúlt évtized legnépszerűbb Oscar-díjas alkotásaiba nyerünk betekintést, és arra is fény derül, mely filmek hagyhattak mély nyomot a filmes kultúrában.

1. Élősködők (Bong Joon-ho, 2019)

A dél-koreai rendező remekműve, a „Parasztok”, a társadalmi osztálykülönbségekről szóló, ugyanakkor humorral és feszültséggel átitatott dráma volt, mely meghódította a világot. Nem csak a legjobb nemzetközi film kategóriájában nyert, de a legjobb film díját is bezsebelte, ami elsőként jutott Ázsiából az Amerikai Filmakadémiához.

2. Az élet szép (Roberto Benigni, 1998)

Benigni filmje egyszerre szórakoztató és mélyen megrázó. A holokauszt borzalmait egy apa és fiának szemszögéből mutatja be, akik egy koncentrációs táborban próbálják túlélni az életüket. Az élet és halál közötti egyensúlyozás a remény, humor és az emberi szellem ereje révén válik lehetségessé.

3. A királynő (Stephen Frears, 2006)

A modern brit monarchia és a média viszonyát elemző film, mely Helen Mirren alakításában mutatja be II. Erzsébet királynőt, Princess Diana halála utáni napokban. A film az elszigetelődött királyi család és a nyilvánosság közötti hídon vezeti át a nézőt.

4. No Country for Old Men (Joel és Ethan Coen, 2007)

A Coen testvérek filmje egy hajsza a sivatagi tájon, ahol a jót és a rosszat a karmai közé kapja a sors. Az összegződő erőszak és a feszültség csak az egyik oldala ennek az alkotásnak; a morális kérdések és az élet értelme is teret kapnak benne.

5. 12 év rabszolgaság (Steve McQueen, 2013)

Solomon Northup igaz története alapján, a film az Egyesült Államok történelmének sötét korszakába vezet. Egy szabad, fekete ember elrablását és rabszolgaságba taszítását követhetjük végig, miközben a film emberi méltóság, túlélés és remény témaköreit is feszegeti.


Az Oscar-díj nyertes alkotások nem csupán a filmkészítés művészetének csúcsát képviselik, hanem kulturális, történelmi és társadalmi jelentőséggel is bírnak. Az elmúlt évtized legnépszerűbb filmjei között olyan alkotásokat találunk, melyek mélyen érintették a közönséget, és maradandó hatást gyakoroltak a filmes kultúrára.

Ezen filmek nézése közben nem csupán szórakozunk, hanem új perspektívákat is felfedezünk, melyek gazdagítják értelmezési horizontunkat.