Büszkék lehetnek idén a magyarok, hiszen nem is egy, hanem két új Nobel-díjast is köszönthetünk. Október 2-én jelentették be, hogy a 2023. évi fiziológiai és orvostudományi Nobel-díját Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, egy nappal később pedig a 2023-as év fizikai Nobel-díjasát is bejelentettek, aki a szintén magyar származású Krausz Ferenc.

Az eddig magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok száma tovább bővült, jelenleg 15, de lehet még 16 is az idei évben.

Természetesen volt már arra példa, hogy egy évben két magyar kutató is Nobel-díjat kapott: 1986-ban Polányi János kémiai, és Elie Wiesel Nobel-békedíjat kapott, 1994-ben pedig Harsányi János közgazdasági, Oláh György pedig kémiai Nobel-díjas lett.  Az idei Nobel-díj kiosztás persze még nem ért véget, és akár még az is megtörténhet, hogy három Nobel-díjas lesz a 2023-as évben?

Karikó Katalin orvositudományi Nobel-díjat kapott

Az orvostudományi és fiziológiai Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman kapta meg idén módosított nukleozidokkal kapcsolatos felfedezéseikért. A kutatásaik ugyanis lehetővé tették a Covid-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák létrehozását, amely döntő fontosságú volt a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben.

Karikó Katalin Nobel-díja azért is különleges, mert ő az első magyar Nobel-díjas nő, illetve a harmadik magyar állampolgár, aki ilyen elismerést szerez. Kertész Imre és Szent-Györgyi Albert is szintén magyar állampolgárként vehették át ezt a rangos elismerést, és most Karikó Katalin lett a harmadik – ahogyan arról a Portfolio.hu is beszámolt.

Krausz Ferenc is Nobel-díj jutalmazottjai között

Egy nappal később az első magyar női Nobel-díjas után egy újabb magyar Nobel-díjasnak örülhettünk, mégpedig Krausz Ferencnek, akinek pedig a fizikai Nobel-díjat ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A Prtofolio.hu a magyar származású fizikus kinevezéséről is beszámolt, aki kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amivel megalapozták az attofizika tudományát. Krausz Ferenc mellett egyébként két francia kutató, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapott az idei fizikai Nobel-díjat.

Akik még esélyesek lehetnek idén Nobel díjra

Az idei Nobel-díj kiosztás persze még nem ért véget, és akár még az is megtörténhet, hogy három Nobel-díjas lesz a 2023-as évben? Ennek járt utána a Penzcentrum.hu. A portál nemcsak az eddigi 15 Nobel-díjast sorolta fel, és elismeréssel adózott a két új Nobel díjas munkássága előtt, de annak is utánajárt, hogy kik lehetnek még esélyek idén Nobel díjra.

Bár Karikó Katalint kémiai Nobelre is jelölték, ezt már nem kaphatja meg idén, hiszen megkapta az orvostudományi és fiziológiai Nobel-díjat, ezzel pedig kiesett a jelöltek közül.

Kémiai Nobelre viszont esélyes lehet még a portál szerint Somorjai Gábornak, aki a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kémiaprofesszora, irodalmi Nobel-díjra pedog Nádas Pétert és Krasznahorkai Lászlót, akiket már évek óta esélyesnek tartanak a magyar írók közül.