Hihetjük azt, hogy az alvási szokásainkat mindig saját magunk alakítjuk ki, de valójában befolyásolhatja azt hitünk, vallásunk, kultúránk is. Gondoljunk csak bele abba, hogy sokan elalvás előtt mondanak egy imát, míg mások egy esti rituálé alkalmával elmondják azt, hogy miért voltak hálásak aznap.

Vannak emberek, akik csak teljes sötétségben, leengedett redőnyök mellett tudnak elaludni, míg mások szeretik, ha a hálószoba ablakán beszűrődik némi utcai fény, így ők csak félig engedik le a redőnyt, hogy félhomály legyen a szobában.

Ezek számunkra csak apróságok, melyekhez már valószínűleg hozzászoktunk, de a világban létezik néhány valóban furcsa alvási szokás, mely megdöbbentő lehet számunkra.

Így alszanak el az emberek a világ különböző pontjain

Ha azt gondoljuk, hogy a világon mindenki ugyanúgy alszik el, akkor nagyot tévedünk. Alvási szokásainkat ugyanis kultúránk, illetve az éghajlat is nagyban befolyásolhatja.

Elsőként egy furcsa, és egyben aranyos szokást mutatunk be, miszerint Guatemalában a helyi hagyomány szerint az emberek kis figurákat, úgynevezett „aggódó babákat” helyeznek a párnájuk alá, ugyanis abban hisznek, hogy ezek a babák reggelre magukba zárják az emberek gondját-baját. Magyarországon nagy valószínűséggel furcsa pillantásokat kapnánk, ha az utcán, egy padon elaludnánk, ennek ellenére a Japánoknál ez egy bevett szokás.

Mielőtt irigykedni kezdenénk az itt élőkre, fontos elmondani, hogy az egész Földön a Japánok alszanak a legkevesebbet, éppen emiatt ott próbálnak meg szundítani néhány percet, ahol tudnak. Legyen az a tömegközlekedés, a közterület, egy váróterem, vagy éppen egy étterem. A Japán kultúrában az az ember, aki napközben elalszik az utcán, vagy éppen a munkahelyén az nem lusta, hanem szorgalmas, és kitartónak számít, hiszen annak ellenére, hogy ennyire fáradt, elvégzi a rá bízott feladatokat.

A Skandináv emberek különleges szokása, hogy alvás közben kezdik el gyermekeiket hozzászoktatni a hideghez, így nem meglepő, hogy számos skandináv országban, de legfőképpen Izlandon alaposan bebugyolált kisgyerekek alszanak az éttermek és kávézók előtt a babakocsikban. Az itt élők úgy tartják, hogy azok a gyerekek, akik a friss levegőn alszanak, ritkábban lesznek betegek, hiszen megerősödik az immunrendszerük.

Így alszanak az emberek Nagy-Britanniában

Míg mi Magyarországon általában leengedett redőnyök mellett, teljes sötétségben, pizsamában várjuk azt, hogy elnyomjon minket az álom, a Nagy-Britanniában élők inkább a meztelenül alvást részesítik előnyben. Legalábbis korábban egy felmérésből derült ki az, hogy a Britek egyharmada Ádámkosztümben tér nyugovóra.

Egy korábbi tanulmányból megtudhattunk néhány furcsa szokást még a szigetország alvási szokásaival kapcsolatban. Az Independent című lap hozta nyilvánosságra a felmérést, melyet egy szállodaláncban végeztek el. A felmérésen pedig összesen 2000 Nagy-Britanniai lakos alvási szokásait rögzítették.

A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők közel fele beszél álmában, ez pedig leginkább a 25 és 34 évesekre jellemző. A kutatás során a válaszadók 10 százalékánál lehetett alvajárást tapasztalni, ez pedig az embereknél leggyakrabban az alvás első óráiban jelentkezik.