A Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválon díjazták a magyar, Műanyag égbolt című sci-fi animációt – írta meg a 24.hu. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta 2123-ban játszódó animációja ezüst Méliès-díjat kapott, melyet a legjobb európai alkotás ítélnek oda.

A Film Fesztivál a fantasztikus műfaj egyik legnagyobb nemzetközi eseménye, ahol nemcsak sci-fik, de thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR filmek is bemutatásra kerülnek. Az idei év díszvendége Terry Gilliam volt, aki a Brazil és a 12 majom című kultfilmeket is rendezte.

A Műanyag égbolt a hazai közönség előtt is nagy sikert aratott már, és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon el is nyerte a legjobb egész estés játékfilmért járó Pannónia–Matolcsy-díj. Most pedig nemzetközi sikerekre is büszkék lehetünk, ugyanis a film az év legjobb fantasztikus filmjének járó díjáért is versenybe száll, sőt, nem is ez az egyetlen magyar alkotás, amely esélyes erre a díjra.

A film az Arany Méliès-díjra is esélyes

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs filmje amellett, hogy elnyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat versenybe került az Arany Méliès-díjért is, amelyet az év legjobb fantasztikus filmjének ítélnek oda. Ez a díj hamarosan a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon kerül majd átadásra. A Méliès-díjat a világhírű francia alkotóról, Georges Mélièsről elnevezték el, és már 1996. óta ítélik oda a legjobb európai alkotásoknak sci-fi kategóriában.  A Műanyag égbolt mellett egy másik magyar alkotás is az Arany Méliès-díj esélyesei között van.

Madarász Isti Átjáróház című rendezése már korábban felkerült a várományosok listájára. Az Átjáróház már elnyerte a Love is Folly filmfesztiválon a Bolgár Filmművész Egyesület díját szeptember elején, és egy Ezüst Méliès-díjat is odaítéltek neki a 41. Brüsszeli nemzetközi fantasztikus filmfesztiválon még a tavasszal. Ezzel pedig a Műanyag égbolthoz hasonlóan elnyerte a jogot, hogy indulhasson a az Arany Méliès-díjért is.

Miről szól a Műanyag égbolt?

De visszatérve Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta animációs filmje. Aki még nem látta a filmet, mindenképp érdemes megnéznie, hiszen egy kivételes magyar alkotásról van szó, ami egyébként már elérhető a magyar streaming-platform, a Filmio kínálatában is. A film egy olyan jövőt mutat be, amelyben a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztult, a tudósok pedig egy nagy tápláló növényt igyekeznek kikísérletezni, melyet az emberi testbe ültetve próbálnak kikísérletezni. A film főszereplője egy férfi, aki a feleségét próbálja megmenteni ebben a kegyetlen világban, ennek érdekében pedig minden szabályt megszeg.

A film érdekessége, hogy úgynevezett rotoszkóp technikával készült, vagyis a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót kockáról kockára rajzolták át. Ennek a technikának is köszönhető a film hihetetlen látványvilága, de maga a történet is elgondolkodtató és egyedi.

Nyitókép: NFI