Egy újabb uniós ragsor szerint a Magyarország az országos nettó átlagvagyon ranglista legvégén kullog, írta meg nemrég a 24.hu.

A cikk szerint a magyarok átlagvagyona 105 ezer euró, ami hozzávetőleg 40 millió forintnak felel meg, és az egyik legrosszabb eredménynek számít. Egyedül a letteket és a litvánokat előzzük meg átlagvagyon tekintetében, ami nem mondható túl pozitívnak.

Az eredmény persze nem mondható meglepőnek, hiszen a KHR statisztikái szerint is a magyar családok kétharmada nem rendelkezik semmilyen vésztartalékkal vagy megtakarítással, de autóval is a családok mindössze kicsivel több, mint a fele rendelkezik.

Érdekesség, hogy a lakással vagy házzal rendelkező családok aránya hazánkban 86 %, ami viszont a harmadik helyet jelenti az EU erre vonatkozó ranglistáján, ugyanakkor átlagvagyon tekintetében mégis rosszul teljesít Magyarország.

Az EU háromévente végez háztartási vagyonfelmérést

A felmérés részletes adatait a Portfolió az egyik szeptemberi cikkében tette közzé, ugyanis most jöttek ki az EU háromévenkénti háztartási átlagvagyon felmérése (Household Finance and Consumption Survey, HFCS) legfrissebb adatai. Eddig négyszer történ adatgyűjtés, 2010-ben, 2014-ben, 2017-ben, és 2021-ben. Az eredmény sajnos meglehetősen elszomorító.

Bár a 2017-es év eredményeihez képest javulás mutatkozik, az összesített rangsoron ez nem javítja a magyarok helyzetét, ugyanis a négy hullám adatgyűjtései alapján Magyarország a legalacsonyabb átlagvagyonnal rendelkező országok között van, és ez így volt az előző években is.

Ahogyan azt már a bevezetőben is írtuk, a 2021-es adatok alapján a magyarok nettó átlagvagyona 105 ezer eurót, a felmérés azonban részletesen kifejti, hogy míg a felső 10 %-ba tartozó átlagvagyon megközelítette a 190 millió forintot családonként, addig a legszegényebbek átlagvagyona nem éri el a 2 millió forintot sem.

Természetesen ez nem egyedi jelenség Európában, viszont más országokkal ellentétben, Magyarországon az életkor előrehaladtával a háztartások átlagvagyona csökken.

A felmérés az ingatlanokat, az autótulajdonokat és a bankbetéteket is érintette

Természetesen a felmérés nemcsak az átlagvagyon mértékét mutatja meg országonként, hanem a reáleszközök mértékét is, mint például a lakóingatlanok vagy a személygépjárművek tulajdonlása.

Az eredmények szerint, míg a magyar családok mindössze 61 százaléka rendelkezik saját személygépjárművel, ami szintén csak a legutolsó helyek egyikére elég a rangsorban, addig saját tulajdonú lakóingatlannal 86%, ami viszont már a top háromban van.

A befektetési jegyek birtoklásának tekintetében nagyon le vagyunk maradva az eurózóna átlagától, ami 13 %, ugyanis a magyar családok mindössze 3,5 %-a rendelkezik befektetési alappal. Érdekesség, hogy kötvény tekintetében viszont már a TOB 5-ben vagyunk, ami viszont nagyon szép eredmény.

A felmérés ezen kívül még kiterjed a tőzsdei részvényekre, és a nyugdíjpénztárral / életbiztosítással rendelkezőkre is, és ebben a tekintetben sem teljesít túl jól Magyarország.