Több helyen eltűnt a nád a Balatonban – írta meg a Sonline szeptember közepén. A probléma inkább az északi partot érinti, de a déli part esetében vannak olyan területek, ahol jelentős a nádcsökkenés.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet limnológusa, Tóth Viktor nyilatkozott a lapnak, aki szerint a pusztítás leginkább a területek parthoz közeli oldalát érinti leginkább. A  szakértők a nyár folyamán több bejelentést is kaptak arról, hogy a nád nem nőtt ki azokon a területeken, ahol még viszonylag magas volt az előző évben.

A nádpusztulás nem egyedi eset, a 1970–80-as években is tapasztalható volt, ám akkor a a növények víz felőli oldalán jelentkezett a probléma, míg idén a part felőli oldalon, ahol nagyobb az emberi behatás.

A nád helyén sás és gyékény jelent meg, ami alapvetően egy természetesen folyamat lenne, ha évtizedek, évszázadok alatt zajlana le, de ez a folyamat most rendkívüli mértékben felgyorsult. A szakértők szerint viszont ez egyáltalán nem szerencsés, és mindenképp lépéseket kellene tenni a nádpusztulás lassítása, illetve megállítása érdekében.

Mi az oka annak, hogy ilyen nagy léptékben csökken a nádas, és mi lehet a megoldás?

Tóth Viktor a Sonlinenak azt is elmondta, hogy szerinte nagyon fontos lenne, hogy segítsük a  nádasok természetes elhelyezkedésének visszaállítását. Elmondása szerint a nádpusztulás okai között szerepel a vízszintingadozás, emberi tevékenység és a nádaratás is.

A nád ilyen mértékű eltűnése ugyanis leginkább azokat a partszakaszokat érint, amelyek intenzíven fel vannak darabolva, vagyis ahol sok a stég, és a csónakbeálló. Ahhoz, hogy valaki stéget, vagy csónakbeállót építhessen, engedélyre van szükség, viszont számos olyan település van az északi és déli parton egyaránt, ahol megnőtt az illegális stégek száma.

A szakértő szerint a nyiladékok, mint a csónakbeállók és stégek számának csökkentése nagyban segítene a nádasok természetes elhelyezkedésének visszaállításában, de az is, ha hagynák és engedélyeznék a Balaton természetes vízszint in­gadozását. Emellett olyan nádvágási technológiára is szükség lenne, amelyek nem okoznának nagyobb kárt növénybe a vágás során, ez azonban jelenleg még nem megoldott.

Egyes településeken már elkezdték lebontani az illegális stégeket 

Nemrég az 24.hu is beszámolt arról, hogy a vízügyi hatóságok egyes balatoni településeken elkezdték felszámolni az illegális stégeket, például Balatonmáriafürdőn. A település polgármestere, Galácz György a hírbalaton.hu-nak számolt be arról, hogy mennyire pozitívnak tartják, hogy végre elindult az illegális stégek felszámolása.

A vízügyi hatóságok a lakossági bejelentések alapján kezdték meg a stégek lebontását, az állami tulajdonú partszakaszokon.

Számos olyan stég is van, amelyet kapuval zártak le a tulajdonosok, viszont ezt kormányrendelet tiltja a közösségi partszakaszokon. Van, ahol név is szerepel az engedély nélküli stégeken, ilyen esetekben a hatóságok megpróbálják megtalálni a tulajdonosokat, és felkérni őket, hogy vagy bontsák le maguk a stéget, vagy engedélyeztessék.