Márciusban hatalmas port kavart a Nyírmártonfalván épített lombkoronasétány esete, amelyről a 24.hu is beszámolt, most pedig már az unió csalás elleni hivatala is vizsgálódik.

Az Átlátszó helyszíni riportjából ugyanis idén tavasszal kiderült, hogy a 60 milliós uniós támogatással épített lombkorona sétány körül tarra vágták az erdő, mely egyébként Filemon Mihály fideszes polgármester saját telkén épült, és a beruházást is ő nyerte meg magánemberként. A lombkorona sétány megépült, viszont lombkorona már nincs, ugyanis az erdő fáit teljesen egészében kitermelték.

Ezt Donáth Anna EP-képviselő és Hadházy Ákos egy közösen beadványban jelentette az Európai Unió illetékes hatósága felé, ennek nyomán pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal szeptemberben vizsgálatot is indított az ügyben. Természetesen az EU már tavasszal vizsgálta a történteket, de most már a Csalás Elleni hivatal is foglalkozik a kérdéssel.

Mi is történt a Nyírmártonfalván épített lombkoronasétánnyal?

Aki esetleg nem tudná pontosan mi is történt az elhíresült lombkorona sétánnyal, azoknak gyorsan felvázolnánk a helyzetet. Magyarországon több lombkorona sétány építésére írtak ki pályázatot még 2022-ben, melyek EU-s támogatásból épültek volna meg. Nyírmártonfalva is pályázott arra, hogy lombkoronasétány épülhessen a településen, pontosabb Filemon Mihány fideszes polgármester területén, és meg is nyerték a pályázatot.

A beruházást is a kormány közeli polgármester nyerte meg magánemberként, és meg is épült az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronaszintjének magasságában, fák és persze lombkorona viszont nincs.

2022 februárjában még megvoltak a fák, ez a Google Earth műholdfelvételein is jól látszott, ám nyáron kitermelték őket, a Közbeszerzési Értesítőben jelezték is a projekthez. De hogyan épülhetett meg egy lombkorona sétány ott, ahol valójában már nincs is erdő? Az Átlátszó egyébként arról is beszámolt a márciusi cikkében, hogy nem ez az egyetlen lombkorona sétány a környéken, ugyanis Nyíradonyban Tasi Sándor, a Fidesz vármegyei alelnöke nyert el hasonló célra bruttó 61,5 millió forintot.

atlatszo.hu

atlatszo.hu

Már nemcsak az EU, de a Csalás Elleni Hivatal is vizsgálódik

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Facebook oldalán tette közzé az OLAF válaszlevelének néhány sorát:  „Az OLAF feladata az Unió pénzügyi érdekeinek védelme a csalás, korrupció vagy más jogellenes tevékenység kivizsgálásával. […] Az OLAF elemezte a kapott információkat, és vizsgálatot indított a fent említett pályázatok tárgyában”, és azt is elmondta, hogy a kormány által az EU „megnyugtatására” felállított Integritás Hatóság mélyen hallgat az ügyről.

A kormány egyébként tavasszal azt nyilatkozta, hogy az EU-s támogatás valójában nem érkezett meg, de úgy tudni, hogy azóta sem, hiszen az Európai Unió befagyasztotta a támogatásokat. A Momentum EP-képviselője szerint az sem lepné meg, ha a Fidesz kormány vezetése alatt már egyáltalán nem érkeznének Magyarországra EU-s támogatások.

Azt még nem tudni, hogy mi lesz az OLAF vizsgálatának az eredménye, ahogyan azt sem, milyen szankciókra lehet számítani, ha bebizonyosodok, hogy csalásról van szó.