Amikor nyaralni indulunk, nemcsak az úti célt kell kiválasztanunk, hanem azt a járművet is, amivel útnak indulunk. Manapság ugyanis többféle megoldás áll a rendelkezésünkre: nekivághatunk autóval, repülhetünk, de akár busszal vagy vonattal is elérhetjük a kiválasztott úti célt.

Az elmúlt években a koronavírus járvány miatt lecsökkentek az utazások száma, nemcsak hazánkban voltak korlátozottak a lehetőségek, de külföldön is. Az idei évben viszont felpörögött a kirándulókedve, és nagyon sokan vágtak neki szinte egész évben, hogy pihenjenek, nyaraljanak, kiránduljanak vagy egyszerűen csak kikapcsolódjanak. Érdekes kérdés persze, hogy napjainkban melyek a legkedveltebb közlekedési módon, ha nyaralásról, kirándulásról van szó.

Akadnak, akik biciklivel vágnak neki, gyakoribb, hogy a bringát viszik magukkal, és a lefoglalt szállástól tesztnek kisebb-nagyobb biciklis túrákat. A busz és a vonat már gyakoribb megoldás, nem is beszélve a repülőről vagy az autóról. De melyik utazási mód a legnépszerűbb ma Magyarországon, ha nyaralásról van szó? A következőkben erre a kérdésre keressük a választ.

Népszerű a tömegközlekedés, ha nyaralásról van szó?

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy ha valaki nyaralni vágyik, akkor nem vág neki túl gyakran valamilyen tömegközlekedési eszközzel. Hiszen milyen macerás már családostul sok csomaggal a vonaton vagy épp a buszon. A helyzet azonban az, hogy nyáron nagyon sok kedvezményes vonatjegy van, amellyel a tengerpartra juthatunk, és szervezett buszos útból is rengeteg akad, melyek meglehetősen népszerűek a magyarok körében. Olaszország, Görögország, Bulgária, Horvátország, de Montenegró és Spanyolországi is népszerű célpontja a buszos nyaralásoknak.

Aki persze önállóan szeret utazni, és nem szervezett nyaralást tervez, az leginkább autóval indul útnak. A hazai úti célok, mint a Balaton vagy a Dél-Dunántúl esetében is a legtöbb utazó inkább az autós utazást választja, de a szomszédos országokba is sok indulnak el autóval.

Mivel nagyon népszerűek a szálláskereső oldalak, így aki nem szervezett utat keres, maga intézi a szállást és az utazást. Ők inkább választják az autót, és a szálláskereső oldalak kínálat lehetőségeket, legyen szó hazai városról vagy egy szomszédos országról.

Egyre többen választják a repülőt

A koronavírus járvány idején a repülés meglehetősen nehézkes volt, hiszen a szabályozás országonként eltérő volt, legyen szó a beutazásról vagy épp az oltás meglétéről. A járvány elvonulása után a szabályok sem olyan szigorúak, így az idei évben is sokan választották a repülős nyaralást. A szomszédos országokba inkább autóval indulnak útnak a legtöbben, de Spanyolországba, Portugáliába, Franciaországba, vagy épp az északi államokba már szívesebben mennek repülővel a magyarok.

És persze azok az úti célok is népszerűek, melyeket autóval nem is lehet megközelíteni. Az ázsiai, afrikai és amerikai nyaralóhelyek is nagyon népszerűek voltak idén a magyarok körében, és bár a 2022-es évhez képest csökkent azoknak a száma, akik külföldi utat terveztek, még mindig sokan részesítik előnybe az óceánpartot és a Karib nyaralásokat. A repülős utak esetében is gyakori az egyéni utazás, így a szállást is szálláskereső oldal segítségével találnak az utazók.